Női oldalam

5 életformáló idézet Oprah Winfreytől, amiből jobban megismerheted őt

2018. január 16. - Női oldalam

- Ölelése véget vethetne a háborúknak és megoldaná a világbékét. (...) Köszönjük, hogy megváltoztattad az életünket! - mondta Oprah Winfreyről Reese Whiterspoon felvezető beszédében a Golden Globe gálán. De ki ez a nő, akit hazájában csak a Média Királynőjeként emlegetnek, és a világsajtó mint Donald Trump egyik lehetséges 2020-as választási kihívójának tekint? 

Most öt olyan idézetet válogattam tőle, amely bemutatja életének főbb állomásait, és azt, hogyan vált ő fogalommá.

benjamin_wachenje.jpg

Kép forrása: www.benjaminwachenje.com 

Gyermekkora

Amikor Missisipi államban felnőttem, sosem hittem el, amit az emberek a szegényekről, a feketékről vagy a nőkről mondtak. Abban hittem, hogy Isten gyermekeként bármire képes vagyok. Négyéves koromban egy napon néztem, ahogy nagymamám teregeti a ruhákat. Azt mondta: „Figyelj jól, te lány, mert egy napon te is ezt fogod csinálni.” Magamban ezt mondtam: „Nem, én ugyan nem.”

Oprah az egyik legjobb bizonyítéka annak, hogy a mérgező múltat hogyan lehet előnyünkre formálni: a legnagyobb szegénységbe született, egy leányanya gyermekeként 1954-ben. Nagymamája vette magához, aki bár volt, hogy csak krumpliszsákból tudott neki ruhát varrni, de a szellemi fejlődésére nagy gondot fordított: a kislány korán megtanult olvasni, és hamar kitűnt tehetségével templomi felolvasásaival.

Amit biztosan tudok az az, hogy az igazság kimondása, a leghatalmasabb eszköz, ami a kezünkben van.

A Golden Globe-on mondott beszédében a legnagyobb hangsúlyt a 'Mee Too' mozgalom kapta. Ezzel kapcsolatban is saját tapasztalatok árnyékában tud beszélni. 6 éves korában édesanyja magához vette, és ezzel életének egy nehéz időszaka következett. Unokatestvére és a család egyik barátja 9 éves korától szexuálisan zaklatta őt, amelyet 13 évesen megelégelt és elszökött otthonról. Történetét saját maga osztotta meg az Oprah show első évadának egyik epizódjában, amely családon belüli erőszakról szólt.

08globes-oprah-meme-master768.jpg

Golden Globe estélyen élete párjával, Stedman Grahammal 

Magánélete

Ha hozol egy olyan döntést, ami nem tetszik a párodnak, az anyádnak, a barátaidnak vagy bárkinek a környezetedben, nem fog a világ összedőlni. Az emberek, akik igazán szeretnek, önmagadért szeretnek.

A megpróbáltatásainak ekkor még korántsem volt vége: 14 évesen teherbe esett, majd a kisfia pár nappal a szülés után meghalt. Ezt a traumát, illetve, hogy az anyjával nem volt jó a kapcsolata, valószínűleg sosem tudta kiheverni, így nem is lett saját gyermeke. Szerelmi életére is rányomta bélyegét érzelmi kiszolgáltatottságban telt gyermekkora, ezért több olyan kapcsolata volt, amelyben testileg-lelkileg bántalmazták. Végül Stedman Graham mellett állapodott meg, akivel 32 éve alkotnak egy párt, viszont házasság helyett „spirituális unióban” élnek, mivel mindketten szeretnék megőrizni függetlenségüket. Ami fontos üzenet a magánélete kapcsán, hogy nem akar minden területen megfelelni, felvállalta, hogy nem érzi magát alkalmasnak az anyaszerepre. Ő az anyaságot úgy éli meg, hogy több ezer gyereknek segít alapítványain keresztül. 

Karrier

Szerencsének hívjuk azt, amikor a felkészültség találkozik a lehetőséggel.

Gyerekkorától dolgozott, takarítást vállalt és bolti eladó is volt. Tinédzserként különböző versenyeken indult, így egy szépségversenyt meg is nyert, ami kapcsán felfigyelt rá a helyi rádió, ahol hírolvasóként kezdett dolgozni. Innen tudatosan építette tovább karrierjét, és bár kezdetek óta játszott filmekben (kétszer jelölték Oscar díjra), végül a televíziózás lett az ő igazi küldetése. 

1436371588_oprah-zoom.jpg                                                                   A szépségverseny győzteseként

1986-2011 között, 4561 epizódot megélt, The Oprah Winfrey show kezdetben egy átlagos, naponta jelentkező délutáni beszélgető műsor volt, az első adás témája például az volt, Hogyan találjuk meg az igaz szerelmet? Később a lájtos életmód magazin témák mellett megjelentek az olyan, akkoriban tabudöntögetőnek számító adások, amelyben például Oprah nyíltan kiállt a homoszexuálisok jogai mellett, míg egy másik adást annak szentelt, hogy ellátogasson egy olyan városba, amelynek 20 éve nem volt fekete lakosa, és beszédében kérte az ott élőket, hogy ezen változtassanak 

oprahfirst.jpeg

A talk show első epizódjában

Oprah varázsa őszinteségén és hitelességén túl többek között abban keresendő, hogy mélyről jövő empátiával fordult a vendégei felé: a hétköznapi emberekből hősöket teremtett, életükből pedig hollywood-i történeteket, hol drámát, hol pedig happy endet formált.  A sztárokkal kapcsolatban pedig pont ellentétes hatást ért el, közel hozta őket az emberekhez, bemutatta mi rejtőzik a csillogó felszín alatt, elárulták neki a legféltettebb titkaikat. Mindezt a valóság showk, politikusi tweetek és celeb Instagram storyk előtt, azóta ez a beszédmód általánossá vált a médiában, a '90-es években azonban médiatörténeti mérföldkőnek számított. Elizabeth Taylortól kezdve Beyonce-ig számtalan híresség fordult meg nála, Celine Dion például 28 alkalommal, meginterjúvolta George Busht, Nelson Mandelát, az üzletember Donald Trumpot, Tom Cruise kanapés jelenete pedig mém lett még 2005-ben.

tom-cruise1.jpg

Az elhíresült jelenet Tom Cruise-val 

Ő készítette a világ valaha volt legnézettebb interjúját is, melynek alanya Michael Jackson volt. A zenész 14 éves hallgatását törte meg a nyilatkozatával, és itt beszélt először többek között nehéz gyermekkoráról, illetve a vitiligo nevű bőrbetegségéről is. A 38 millió nézővel ez egyben a világ negyedik legnézettebb tévéadása is.  A másik rekorddöntögető epizód az volt, amikor 2011-ben Oprah a kamerák előtt találkozott először féltestvérével, Patricia-val, akiről addig nem is tudott.

1365052998michael-jackson-and-oprah-winfrey-3-michael-jackson-19595045-1600-1000_1.jpg

Vagyona és jótékonyság

Ha fizetnek is azért, amit az ember szívvel-lélekkel csinál, a pénz csak ráadás. Jutalmazzák meg magukat önök is egy életre. Fedezzék fel, mivel foglalkoznának szenvedélyesen, aztán éljenek ennek.

Ezzel a hozzáállással lett ő a 20. század leggazdagabb afro-amerikai származású embere, és a világtörténelem első afro-amerikai milliárdos nője.  Az USA-ban ő a leggazdagabb saját jogán vagyont szerzett nője is, jelenlegi 3,1 milliárd dolláros vagyonával, ami elég nagy előrelépés, ahhoz képest, hogy 50 cent volt az órabére első munkájával. Életrajzaiban állandó megjelölés a filantróp is, ami arra utal, hogy jótékonysági munkája legalább olyan jelentős mint tévés karrierje. Több alapítványa van, az Egyesült Államok legbőkezűbb adományozói között tartják számon.

oprah_obama_medal_of_freedom.jpg

2013-ban átveszi a legmagasabb civileknek adható kitüntetést, az Elnöki Szabadság Érdemrendet 

Az általa létrehozott Angel network alapítvány különböző projekteket támogatott, összesen 800 000 millió dollárt gyűjtöttek fennállásuk alatt a rászorulóknak. A Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére például az alapítvány segítségével 11 millió dollárt gyűjtött Oprah, és ehhez még saját vagyonából ajánlott fel 10 millió dollárt. 2004-ben a karácsonyi adást annak szentelték, hogy Afrikába utaztak és 500 000 játékot osztottak szét a gyerekek között. 40 millió dollár adományozásával egy iskolát is alapított itt lányok számára, akiknek műhold közvetítés segítségével tartott órákat.

Hatását magyar viszonylatokba nagyjából úgy lehet átültetni, ha elképzelünk egy 25 éven keresztül, naponta jelentkező műsort, amelynek műsorvezetője, egy Friderikusz Sándor showman képességeivel, Müller Péter spiritualitásával, és Liptai Claudia humorával és harsányságával megáldott nő, aki Magyarország legszegényebb részéről érkezett, és aki mögött egy Mészáros Lőrincnyi médiabirodalom áll, amelynek erejét leginkább arra használja, hogy adományokat gyűjtsön rászorulóknak és kiálljon az emberek jogaiért -  bár ez lássuk be elég utópisztikusan hangzik. 

Akit mélységeiben érdekel az életrajz és életszemlélete, annak ajánlom Amit biztosan tudok című könyvet, amely Oprah 14 éven keresztül vezetett azonos című újságrovatának összegyűjtött cikkeit tartalmazza. A vallomásos esszék egyszerre humorosak, elgondolkodtatóak, és lenyűgözőek, és árnyalt képet kapunk a világ legbefolyásosabb és egyik legbölcsebbnek tartott asszonyáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://noioldalam.blog.hu/api/trackback/id/tr4213578511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása